Ricchissimo di interventi il programma del seminario
SIENA. Si terra alla Certosa di Pontignano il 10 e 11 giugno il seminario scientifico sul bere responsabile nella dieta mediterranea e nello stile di vita italiano. L’incontro è promosso dall’Accademia dei Georgofili e dall’Accademia Italiana della Vite e del Vino ed è organizzato dall’Università degli Studi di Siena, Dipartimento di Neuroscienze, in collaborazione con l’Enoteca Italiana e la Federvini. Il patrocinio è del Ministero delle Politiche Agricole, Alimentari e Forestali, del Ministero della Salute e della Società Italiana di Nutrizione Umana
PROGRAMMA
Venerdì 10 giugno
Ore 14.30 – 15.00 Benvenuto
A. Riccaboni, Rettore dell’Università di Siena
F. Scaramuzzi, Presidente dell’Accademia dei Georgofili
A. Calò, Presidente dell’Accademia Italiana della Vite e del Vino
L. Vallarino Gancia, Presidente della Federvini
C. Galletti, Presidente dell’Enoteca Italiana
Ore 15.00 – 16.00 Prima sessione dei lavori
Acute effects of low doses of ethanol on left and right ventricular function in young healthy subjects. (M. Cameli, Siena)
Moderate wine or beer drinking equally protects against fatal and non-fatal cardiovascular events: a meta-analysis. (S. Costanzo, Campobasso)
Alcohol intake and hemochrome parameters in the large healthy population of the MOLI-SANI study. (A. Di Castelnuovo, Campobasso)
Ore 16.00 – 17.20 Seconda sessione dei lavori
Effects of alcohol-free wine on oxidation damage and gene expression in rodent feeding studies. (P. Dolara, Firenze)
Vascular ion channels as targets of wine polyphenols and their metabolites: a possible explanation for their beneficial health effects. (F.Fusi, Siena)
Right atrial enlargement, P-wave extension, PR and QTc intervals prolongation after acute red wine ingestion. (M. Cameli, Siena)
Red wine can prevent the postprandial increase of plasma cholesterol oxidation products: a pilot study and some considerations. (C. Scaccini, Roma)
Ore 17.40 – 19.00 Terza sessione dei lavori
Human bioavailability of resveratrol from moderate consumption of red wine. (P. Vitaglione, Napoli)
The anticancer effects of resveratrol in glioma cells. (E. Basso, Roma)
Individual behaviour response consequent to alcohol consumption: the role of genetic variability. (L. Cancemi, Pisa)
Effect of colon-derived polyphenol catabolites on in vitro protein glycation. (A. Conte, Modena-Reggio Emilia)
Polyphenols content, antioxidant activity and HPLC analysis of anthocyaninsin grape, grape juices and musts. (C. Di Lorenzo, Milano)
Ore 21.00 – 22.00 Quarta sessione dei lavori
What is good for you and what is bad? From the mechanisms of nutritional hormesis some suggestions for not throwing the baby out with the dirty water. (F. Ursini , Padova)
Sabato 11 giugno 2011
Ore 08.20 – 09.20 Quinta sessione dei lavori
Inducible defences elicited by a new chitosan formulation prevent powdery mildew infection in grapevine and melon. (G. Di Tommaso, Milano e Chieti)
Effect of different alcoholic beverages on gastric epithelial cell: role of oxidative stress. (C. Loguercio, Napoli)
Nephroprotective effect of resveratrol in a renal ischemia reperfusion in vivo study. (C. Mannari, Pisa)
Resveratrol independent red wine sirt-1 modulation in human renal cells. (G. Stiaccini, Pisa e Milano )
Ore 09.20 – 10.40 Sesta sessione dei lavori
Neuroprotective, hormetic effects of quercetin towards oxygen/glucose deprivation and reperfusion damages. (S. Dragoni, Siena)
Serum total antioxidant capacity level in humans after ingestion of white wine (produced following the ancient technology of Tuscany) compared to red wine. (E. Petruzzi, Firenze)
Molecular characterization of Tuscany red wines. (E. Porciatti, Siena)
Are wines fined with milk or egg proteins safe for patients suffering from food allergy?
(P. Restani, Milano)
Ore 11.00 – 12.30 Settima sessione dei lavori Beneficial effects of Mediterranean diet. (G. Maiani, Roma)
The Mediterranean diet in crisis times. (M.L. Bonaccio, Campobasso)
The Mediterranean diet 2011. (F. Sofi, Firenze)
Ore 12.30 – 13.00 Conclusioni e progetti per il 2012
Ore 15.00 – 16.30 ENOTECA ITALIANA – FORTEZZA MEDICEA, BASTIONE SAN FILIPPO – SIENA Presentazione dei risultati.
(Foto di Corrado De Serio)